Visste ni detta om asfalt?

Stockholm är fint denna årstid och jag ska skriva ett inlägg senare om alla julmarknader som finns runt om i staden, men här ska det först bli ett inlägg om någonting så spännande som asfalt. 

Ja, jag vet att det låter ganska fånigt, kan detta verkligen vara någonting att skriva om, jo, detta är faktiskt någonting som jag tycker det är bra att ni får lära er lite om. Innan asfalt kom till Sverige var vägarna riktigt dåliga och det var därför det tog så ofantligt lång tid för Gustav Vasa att ta sig från punkt a till punkt b. Tänk om det hade funnits denna vägbeläggning redan på den tiden, då hade historien sett annorlunda ut. Vem uppfann asfalten? Jo, det var en en tysk kemist vid namn Johann Asphalt, ett namn som inte är svårt att komma ihåg om man tänker efter.

I Sverige kom denna vägbeläggning i bruk först i början av 1900-talet, vilket var en stor milstolpe i Sveriges historia. Även om det inte var så många vägar som fick denna beläggning i början som blev det med tiden fler och fler och idag är det väl nästan inga vägar som inte är asfalterade. Hur ofta måste en väg asfalteras om? Det behövs som regel inte göras mer än var 5:e år men på motorvägar kanske en gång om året och det har mesta att göra med hur snabbt den slits. Om ni vill veta mer om detta så finns det alla möjligheter för er att förkovra er i detta ämne genom att ni helt enkelt söker på nätet och jag vill såklart hjälpa till i den mån det går så har ni frågor eller funderingar så kan ni höra av er till mig, så ska jag försöka svara.